Translate

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ημερολόγιο συνάντησης στη Γερμανία

Κυριακή, 7/12/2014
Νωρίς το πρωί της Κυριακής φτάνουμε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Επιβιβαζόμαστε στο αεροσκάφος και στις 08:15 πετάμε για Γερμανία. Έχουμε ένα ευχάριστο ταξίδι. Σε δυο ώρες φτάνουμε στο αεροδρόμιο του Μονάχου, παίρνουμε τις αποσκευές μας και, χρησιμοποιώντας το μετρό, πηγαίνουμε στο κέντρο της πόλης. Το πρωινό μας περνάει με βόλτα στην χριστουγεννιάτικη αγορά και στα αξιοθέατα του Μονάχου, στη Marien Platz. Αργά το μεσημέρι, τρώμε σ’ ένα παραδοσιακό εστιατόριο, όπου δοκιμάζουμε κάποιες γερμανικές σπεσιαλιτέ. Λίγο αργότερα παίρνουμε το τρένο με προορισμό την πόλη του Augsburg. Φτάνουμε στο ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενήσει για τις επόμενες μέρες και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε. Το βράδυ, Έλληνες, Τούρκοι και Τσέχοι πηγαίνουμε σ’ ένα cafe - restaurant, ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, όπου και γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για να κοιμηθούμε.

1η μέρα Comenius – Δευτέρα, 8/12/2014
Γύρω στις 7.00 το πρωί κατεβαίνουμε για πρωινό, ενώ παράλληλα καταφτάνουν και οι Πορτογάλοι από το αεροδρόμιο. Μαζευόμαστε όλοι στην ρεσεψιόν και έρχεται η συντονίστρια -καθηγήτρια του γερμανικού προγράμματος, για να πάμε όλοι μαζί στο γερμανικό σχολείο. Αυτό βρίσκεται στο χωριό Zusmarhausen, μόλις 45 λεπτά από την πόλη του Augsburg. Μας υποδέχονται θερμά οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί και μαθητές του προγράμματος και ακολουθεί ξενάγηση στο σχολείο τους. Αργότερα επισκεπτόμαστε ένα ζυθοποιείο, όπου βλέπουμε από κοντά τα μηχανήματα και τους τρόπους παρασκευής, παραγωγής και συσκευασίας της μπίρας. Στο τέλος, μας δίνουν αναμνηστικά κάπελα της εταιρίας τους.
Το μεσημέρι πηγαίνουμε σ’ ένα τοπικό παραδοσιακό εστιατόριο, μικρό μα πολύ ζεστό, όπου καθόμαστε μαζί με μαθητές των άλλων χωρών. Αμέσως μετά γυρνάμε στο σχολείο τους και κατά τις 3.00 γίνεται η παρουσίαση της εργασίας από τους Έλληνες μαθητές. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο Augsburg και στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βραδάκι πηγαίνουμε για ψώνια στο κέντρο της πόλης, όπου η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι διάχυτη παντού και μας γοητεύει. Ακολουθεί σύντομη βόλτα στο Weinachtsmarket και επιστροφή στο ξενοδοχείο για ύπνο.

2η μέρα Comenius – Τρίτη, 9/12/2014
Το πρωί γύρω στις 9.00 πηγαίνουμε στο γερμανικό σχολείο. Αρχικά, η ομάδα των Τσέχων μας παρουσιάζει μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπου, με τη συμμετοχή όλων των ομάδων, φτιάχνουμε μάσκες από γύψο Αμέσως μετά ένας Τσέχος μαθητής χορεύει, με ιδιαίτερο πάθος, σύγχρονο χορό.
Ακολουθούν τα «μαγειρέματά» μας! Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα μαγειρικής, φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά της χώρας μας, τα οποία και δοκιμάζουμε άμεσα.
Το μεσημεριανό φαγητό το παίρνουμε σε μια αίθουσα που διαθέτει το σχολείο, ακριβώς δίπλα από το κυρίως κτίριο, για τα καθημερινά γεύματα των Γερμανών μαθητών. Ακολουθεί η παρουσίαση της ομάδας των Τούρκων, με διάφορα βίντεο σχετικά με τη χώρα τους.
Επιστρέφουμε στο Augsburg το απόγευμα και λίγο αργότερα πηγαίνουμε στην αγορά της πόλης μαζί με τους Γερμανούς μαθητές. Το βράδυ, μετά το φαγητό, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο.

3η μέρα Cοmenius – Τετάρτη, 10/12/2014
Νωρίς το πρωί ξεκινάμε για την πόλη του Nortlingen, στα βόρεια του Augsburg. Μια μικρή πόλη με εμφανή τα σημάδια του αρχαίου πολιτισμού της. Ξεναγούμαστε στο αρχαίο κάστρο «Harburg» και στα τείχη της πόλης, σε καθολική εκκλησία και σε μουσείο. Μετά κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στην πόλη και στα χιονισμένα σοκάκια της.
Το μεσημέρι τρώμε σ’ ένα παραδοσιακό γερμανικό εστιατόριο και το απόγευμα επιστρέφουμε στο Augsburg. Ξεκουραζόμαστε για λίγο και το βραδάκι πηγαίνουμε βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Ακολουθεί φαγητό με όλες της ομάδες του προγράμματος και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

4η μέρα Comenius – Πέμπτη, 11/12/2014
Το πρωινό περιλαμβάνει ξενάγηση στην πόλη του Augsburg. Επισκεπτόμαστε το δημαρχείο, την παλαιά πόλη και τον οικισμό Fugger, με το σπίτι-μουσείο της ιστορικής οικογένειας, γνωστής για το εμπόριο υφασμάτων και την μεγάλη επιρροή της στην Ευρώπη κατά το 15ο – 16ο αιώνα. Επίσης, κατά την περιήγηση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο νερό και τους υδατόπυργους, σημεία αναφοράς του τόπου.
Το μεσημέρι τρώμε σ’ ένα τουρκικό σνακ-μπαρ, με επιδόρπιο "σιροπιαστούς μπακλαβάδες". Κατόπιν, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.
Το βράδυ, το τελευταίο της διαμονής μας, οργανώνεται αποχαιρετιστήριο πάρτι από τους οικοδεσπότες, σε πολιτιστική αίθουσα στο Zusmarhausen. Παραδοσιακά φαγητά και γλυκά έχουν ετοιμαστεί από τους ντόπιους, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα και χοροί διαδέχονται το ένα το άλλο. Στους χορούς τους συμμετέχουμε κι εμείς οι μαθητές διασκεδάζοντας πολύ.
Αργότερα οι τέσσερις Τουρκάλες μαθήτριες χορεύουν τουρκικούς χορούς και διδάσκουν και σε μας τα βήματα. Κατά τις 10:00,  κλείνει η βραδιά και αποχαιρετούμε τους Γερμανούς μαθητές και καθηγητές, ενώ οι Τούρκοι μας προσφέρουν αναμνηστικά δωράκια. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο.


5η μέρα Comenious – Παρασκευή, 12/12/2014 (τελευταία μέρα)
Το πρωί, αποχαιρετούμε τους Τούρκους, Τσέχους και Πορτογάλους καθηγητές και μαθητές και κάνουμε μια τελευταία βόλτα στην αγορά του Augburg.
Μεσημεριανό τρώμε στο ίδιο τούρκικο σνακ-μπαρ. Γυρίζουμε στο ξενοδοχείο, παίρνουμε τις βαλίτσες μας και το τρένο για το αεροδρόμιο του Μονάχου. Κάνουμε το «chek in» και βολτάρουμε στα μαγαζιά του αεροδρομίου. Ακολουθεί η επιβίβαση στο αεροπλάνο και η προσγείωση στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Επιστροφή στον όμορφο τόπο μας, στα σπίτια μας και στην καθημερινότητα μας.